Haberler

2024 Yılının İlk ‘Uygulamalı Karbon Ayak İzi Hesaplama Eğitimi’ Gerçekleştirildi

18.01.2024

TAÜ-SEM ve Allianz Teknik iş birliği ile düzenlenen yılın ilk ‘Uygulama Ağırlıklı Karbon Ayak İzi Hesaplama Eğitimi’ 15-16 Ocak 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi. 

TAÜ-SEM ile Allianz Teknik’in ortak projesi olan sertifikalı eğitimi, TAÜ İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu, Allianz Teknik’ten Çevre Yüksek Mühendisi Nilay Çakır ile Çevre ve İnşaat Mühendisi Simge Var birlikte verdi. İklim Krizi, ISO 14064 standardı, AB Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Vergisi ve Emisyon Ticaret Sistemi konularında teorik anlatımın uygulamalı karbon ayak izi hesaplamalarıyla desteklendiği eğitim, Allianz Teknik’in Türk-Alman Üniversitesi Kampüsü içerisinde yer alan Allianz Teknik Deprem & Yangın Test ve Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. 

Hedef kitlesi arasında sera gazı ve karbon ayak izi hesaplamalarında görevli süreç liderleri, çevre mühendisleri, firma temsilcileri, akademisyenler ve lisans/yüksek lisans ile doktora öğrencileri olan eğitim iki gün sürdü.

2023 yılı Ekim ayından itibaren Türkiye’den Avrupa Birliği’ne 6 sektörde ihracat yapan firmalara karbon ayak izlerini raporlama zorunluluğu getiren Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) nedeniyle yüksek ilgi gören eğitimin düzenli aralıklarla verilmesine devam edilecek.